Stappen naar een duurzamer leven, hoe dan?

Bundles werkt er hard aan om de transitie naar een circulaire economie in gang te zetten. Zo bieden we duurzame producten als een service aan en maken het daarmee betaalbaar en toegankelijk voor iedereen om hoogwaardige kwaliteit te gebruiken. Daarnaast proberen de levensduur van producten te verlengen. Zo willen we een tegenbeweging in gang zetten tegen wegwerpproducten! Maar, de transitie naar een circulaire economie lift niet alleen mee op economische en technologische aanpassingen. Ook tussen onze oren zal er iets moeten veranderen: onze normen, waarden en gedrag. Dat klinkt best wel ingewikkeld. Laat staan dat het zinvol is als jij in je eentje iets doet en aan de andere kant van de wereld iemand een halve kilo kip per dag eet, toch? Marieke Jacobs bewijst het tegendeel! Wij gingen met haar in gesprek.

Marieke is 26 jaar, woont in Amsterdam, werkt als projectmanager bij SustainableMotion en is in haar vrije tijd klimaatcoach bij KlimaatGesprekken. Ze zet zich in om klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal te maken.

Wat heeft jou gemotiveerd om duurzamer te leven?

“Waar ga ik beginnen? Menselijk gedrag heeft me altijd enorm geïnteresseerd en tijdens mijn studie Psychologie heb ik meer geleerd over motieven en drijfveren van mensen. Na mijn stage kreeg ik een eerste baan in het digital media team bij Heineken. Ik had het er erg naar mijn zin, maar ik leerde ondertussen steeds meer over voor wat voor enorme uitdaging we als samenleving voor staan op het gebied van klimaatverandering. Door het verhaal van Babette Porcelijn over “de Verborgen Impact” van de snelle consumptie-wereld waarin wij leven, kreeg ik een realisatiemoment: huh, moeten we hier niet massaal iets aan doen? Vanaf dat moment groeide mijn besef en bewustzijn en begon ik langzamerhand te ontdekken wat ik zelf allemaal kon doen om mijn klimaatimpact te verlagen.. Met alles wat ik als individu doe en koop kan ik eigenlijk ook een stem uitbrengen. Ik kreeg een enorme motivatie om hier meer over te leren en mee aan de slag te gaan.”

Wat is KlimaatGesprekken?

“Ik zag een bericht voorbij komen van deze stichting, dat zich inzet om klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal te maken. Door een workshopreeks van 6 sessies krijg je inzicht in je eigen ecologische voetafdruk en hoe je deze kan verkleinen rondom thema’s als reizen, wonen, voeding en consumeren. Ik begeleid als vrijwilliger deze workshops bij mij in de buurt. Bij KlimaatGesprekken heb ik geleerd dat het maken van duurzamere keuzes en stapsgewijs proces is.”

Stelling: duurzaam leven is duur. Eens?

“Inderdaad een veelvoorkomende uitspraak. Vaak gaat een duurzaam product langer mee waardoor je aan het einde van de rit niet duurder uit hoeft te zijn, want het voorkomt dat je in de tussentijd steeds weer iets moet vervangen of repareren. Daarnaast is het natuurlijk het meest duurzaam om gewoon minder te kopen. Dan ben je ook nog eens goedkoper uit. Als je de combinatie maakt tussen deze twee tips dan valt het uiteindelijk in de portemonnee heel erg mee.”

Welke tips kun jij meegeven voor mensen die net beginnen hiermee?

“Ervaar eens de voordelen! Duurzame keuzesmaken kan je zoveel leuke dingen opleveren. Waar ik voorheen in een vliegtuig stapte voor een citytrip, ben ik met een vriendin helemaal naar Praag gefietst. Dat was echt een van de vetste vakanties ooit, iets dat niemand mij nog afneemt!”

Wil jij je ook inzetten om je CO2 uitstoot te verlagen? Stel je vraag hieronder of neem eens een kijkje voor het workshop aanbod op Klimaatgesprekken.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *