4 Redenen waarom Nespressocups de wereld kapot maken

Uit cijfers van Milieu-Centraal blijkt dat we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weggooien (2017). Voor een groot deel zit dit in de toename van verpakkingen de afgelopen jaren. Dranken en maaltijden to-go met de bijbehorende plastic “sporks”, groente en fruit, maar ook koffie-zettingen worden tegenwoordig per stuk verpakt. Ze zijn lekker makkelijk in gebruik en de koffie die eruit komt smaakt niet eens slecht: de kekke gekleurde cups van Nespresso. Geen wonder dus dat heel veel Nederlanders ze gebruiken voor hun dagelijkse dosis cafeïne. Zie ook de blog van Nigel Hooijmans hierover op koffiemachine.org. Maar al die aluminium en plastic bakjes zorgen wel voor heel veel afval. In dit blog leggen we je uit waarom het grootschalige gebruik van Nespresso cups een probleem vormt.

1. Cups creëren afval, wat lastig te recyclen is

Gemalen koffie voor precies één kopje koffie apart verpakken is natuurlijk eigenlijk hartstikke onnodig. Langzaamaan zijn we dit normaal gaan vinden, waar vroeger de gemalen koffie per 250 gram verpakt zat in papier, zit nu per kopje koffie van 6 gram een hoesje van aluminium en plastic verpakt. Daarnaast vertelt Vera Dalm van Milieu-Centraal: “De capsules zijn meestal gemaakt van samengestelde materialen, waardoor ze bij het restafval moeten.” De combinatie van plastic en aluminium waar de capsules van gemaakt zijn, in combinatie met de achtergebleven koffie drek, maakt dat ze niet effectief te scheiden zijn.

2. Aluminium is uitputtend voor landbouw, grondwater en stroom

Het mineraal bauxiet bevat het hoogste percentage aluminium-erts en wordt gebruikt voor het maken van aluminium. Ruim twintig landen verbouwen en verkopen het. De productie hiervan is vervuilend: het veroorzaakt rode modder met een hoge zuurtegraad en die is schadelijk voor de natuur. Het kan hele gebieden ongeschikt maken voor landbouw en het grondwater vervuilen met metalen. Vera Dalm bevestigt dat de cupjes heel erg slecht zijn voor het milieu. “Het aluminium is duur om te winnen én te smelten, want het kost veel stroom. Om nog maar te zwijgen over het vele verpakkingsmateriaal waarin de cups vaak zitten.”

3. Biodiversiteit en kinderarbeid koffiebonen

De koffie die Nespresso gebruikt, draagt het keurmerk van Rainforest Alliance. Koffieboeren die deel uitmaken van dit programma respecteren de biodiversiteit op hun plantages en kinderarbeid is uit den boze. In ruil krijgen ze een premie van 30 tot 40 procent bovenop de marktprijs. Een koffiemerk krijgt het Rainforest Alliance­-label al als maar 30 procent van zijn koffie aan deze normen voldoet. Bij het fairtrade keurmerk is dat 100 procent.

4. Nespresso’s recycle systeem blijkt niet effectief

Om het aluminium van cups te recyclen, moet je ze verzamelen. Nespresso heeft daarvoor speciale zakken die je gratis kan bestellen en in de winkels inlevert. De vraag is of dat vaak gebeurt en of de consument loyaal genoeg is om deze moeite te nemen, als de reguliere prullenbak zo verleidelijk dichtbij is in de keuken van de consument. Zelfs als elke consument voorbeeldig sorteert, blijft het scheiden van de koffie, het aluminium en de plastic ­energieverslindend.

CoffeeBundles biedt een compleet vernieuwde manier van koffie consumeren, dat meer waar is voor je geld én milieubewuster. Je ontvangt een abonnement op een volautomatische koffiemachine van hoogwaardige kwaliteit en een gegarandeerde voorraad op heerlijke koffiebonen van Moyee zonder single use verpakkingen. Meer weten over deze nieuwe manier van koffie drinken?

 

Een gedachte over “4 Redenen waarom Nespressocups de wereld kapot maken

  1. De geboden oplossing met een volautomaat machine maakt vast wel lekkere koffie, maar uit milieu oogpunt zou je beter verpakkingen gemalen koffie moeten willen gebruiken. In het formaat van een kilo koffiebonen passen meerdere kilo’s gemalen koffie, dus minder transport plus opslag en vervuiling daardoor.
    Ook is het centraal malen van bonen potentieel energie efficiënter dan thuis voor elk kopje apart de bonen malen.
    En de koffiemachines vergen minder afval om te produceren want de hele maalunit kan dan vervallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *