Meet de Coffee Bundles aanvoerder!

Alternatief voor Illy koffie cupsIn april 2018 begon Wouter Kreuwel als aanvoerder van CoffeeBundles. Het is zijn pakkie-an om de Bundles visie toe te passen op de wereld van koffie. In dit blog nemen we je mee in waarom, wat en hoe hij dit doet.

Vertel eens, wat is het CoffeeBundles abonnement precies?

 

Ons maandelijks opzegbare koffieabonnement bestaat uit een volautomatische koffiemachine, de Siemens EQ6, het volledige onderhoud hiervan en altijd op tijd bezorgde premium Arabica koffiebonen van FairChain koffiemerk Moyee. De Siemens EQ6 wordt met de ‘Bundles Buddy’ met het internet verbonden. Hierdoor zien we hoeveel koffie onze abonnees drinken en kunnen we ze op tijd nieuwe koffiebonen toesturen en maandelijks het juiste bedrag in rekening brengen. Als het abonnement niet meer nodig is komt de leverancier het apparaat ophalen en wordt het apparaat in een nieuw abonnement bij een andere klant gebruikt.

 

 

Hoe ben jij in de koffie-industrie terecht gekomen?

In 2016 was ik bezig met het project “Riverblade” waarmee we kleine waterkrachtcentrales in Sierra Leone (West Afrika) ontwikkelen. Viavia liep ik toen tegen een interim managementopdracht aan bij Moyee Coffee, waar ik Guido, de oprichter, hielp om zijn social enterprise verder uit te bouwen. Na een vol jaar operations management bij Moyee had ik zin om me vast te bijten in een nieuwe uitdaging. Liefst één met de ambitie om snel op te schalen en impact te maken. Het Bundles koffieconcept leerde ik kennen vanaf de kant van Moyee en sprak me direct aan. Na kennismaking met Wouter en Marcel, veel nadenken over de kansen en het doorrekenen van de business case ben ik overgestapt om deze nieuwe categorie binnen hun “Product As A Service” aanbod te laten groeien.

Wat sprak je aan aan West-Afrika?

Er zijn genoeg dingen die me niet aanspreken in Afrika – dingen waar iedereen wel eens over gehoord heeft zoals de corruptie, het gebrek aan goede instituties en de slechte infrastructuur en natuurlijk de daaraan gerelateerde armoede. Tegelijkertijd vind ik het een uitdaging om in zo’n omgeving het verschil te maken. Dat laatste kan extreem weerbarstig zijn. Mijn waterkrachtproject vergt bijvoorbeeld een lange adem en veel doorzettingsvermogen. Maar opgeven is er niet bij natuurlijk! Daarom vind ik het ook zo tof wat Moyee in Ethiopië voor elkaar heeft gekregen.

Hoe, waar en met wie drink jij je koffie het liefst?

Uiteraard heb ik zelf thuis ook het CoffeeBundles abonnement! Doordeweeks neem ik ‘s ochtend altijd een kleine, sterke lungo en in het weekend meteen na het ontbijt 1 of 2 cappuccino’s bij een volkoren croissant van bakker Simon Meijssen besmeerd met jam & cottage cheese. De zaterdagochtend-cappuccino’s met het gezin zijn toch wel mijn favoriete koffiemoment. Een goede tweede is de dagelijkse koffiemomenten, uiteraard ook met Moyee koffie, op kantoor bij Bundles!

Mijn favoriete koffiesmaak van Moyee is de Double (voorheen de “Two to Tango”). Dat is een combinatie van 70% gewassen Limu (de “eerste” koffieboon ter wereld, de bessen waarvan 1000 jaar geleden dus de eerste koffie mee gemaakt is, in Ethiopië) en 30% ongewassen Jimma. De fruitigheid van de Limu samen met de zoetere, warme Jimma geeft deze blend een volle cacao-achtige smaak. Een perfecte combinatie!

Wat is je leukste koffie-ervaring ooit geweest?

Dat was het “cuppen” in de fabriek van Moyee in Ethiopië. Cuppen is het proces van koffie proeven en indelen op een schaal. Als je een top-connaisseur bent (zoals Moyee’s head roaster José Mollura) dan kun je de Arabica koffies “graden”. Het cuppen is een heel interessant ritueel waarbij alles perfect moet zijn, denk aan de temperatuur van het water, de maalgraad van de bonen en het gewicht van de bonen. Daarbij komt een specifieke slurp-techniek die ikzelf allesbehalve beheers. Helaas is dit vastgelegd op bewegend bewijsmateriaal.

Wat is jouw toekomstvisie voor CoffeeBundles?

Ik denk echt dat we Nespresso kunnen gaan uitdagen. Natuurlijk moeten we nog veel verbeteren, op bijna alle fronten, maar het concept staat echt al heel goed. Zo kunnen we bouwen op de kwaliteit van de koffie, de kwaliteit van het apparaat en de 200% inzet en intentie van het team om onze abonnees een topservice te leveren. Het zal niet makkelijk worden, maar er valt echt (letterlijk) een wereld te winnen, en dat maakt het geweldig leuk! 

Wil jij investeren in CoffeeBundles? Via Oneplanetcrowd wordt nu een mogelijkheid aangeboden. We zijn al op 80% van het doelbedrag. Instappen is al mogelijk vanaf €250! Doe vandaag nog mee met onze campagne Fund the Circular Coffee Future!

Heb jij vragen voor Wouter? Mail hem op wouter.kreuwel@bundles.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *