De impact van CoffeeBundles

Onlangs was onze klant Tijmen op het NOS nieuws en gaf toelichting over zijn keuze voor onder andere een CoffeeBundles abonnement. Het viel ons op dat de focus vooral lag op het ‘leasen’. Hierbij maken wij graag gebruik van de gelegenheid om dit even recht te zetten. CoffeeBundles is namelijk een abonnement en dat is anders dan een leaseconcept. Met CoffeeBundles proberen wij namelijk niet alleen een financiële constructie te bieden, maar proberen we samen met onze partners Moyee Coffee en Siemens impact te maken in de koffieketen. In deze blog zoomen we hierop in.

De impact van CoffeeBundles
Boeren aan het begin van de keten produceren koffiebonen, miljarden consumenten aan het einde van de keten genieten van de koffie. En daar midden in? Daar zit een handjevol koffiegiganten dat er baat bij heeft om de winst oneerlijk te verdelen. Dat klinkt niet heel positief, maar is helaas wel de waarheid. Samen met Moyee en Siemens ontwierpen we hier een alternatief voor. Met als doel om de gehele koffieketen duurzaam, eerlijk en schoon te maken: van het verbouwen en oogsten van koffiebonen in Ethiopië tot het drinken van een vers gemalen espresso bij jou aan je kookeiland tot aan het hergebruik van jouw koffiezetapparaat.

Bundles gelooft dat een efficiënte en eerlijke koffie-industrie mogelijk is, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en prijs. We doen dit door het circulaire gedachtegoed en het FairChain productieproces te combineren. Volgens het FairChain principe worden de bonen gebrand en verpakt in het koffieproducerende land zodat hier werkgelegenheid en toegevoegde waarde ontstaat. Daarnaast bieden we duurzame koffiemachines aan én dragen we zorg voor onderhoud, reparatie en hergebruik. Met CoffeeBundles bieden we een oplossing die lekker, betaalbaar én duurzaam is: een koffiemachine en koffiebonen in een abonnementsvorm. We combineren de kwaliteit van Siemens, de koffiebonen van Moyee en de slimme Bundles technologie tot een duurzaam en lekker abonnement.

Electronic waste van lage kwaliteit koffiemachines
De gemiddelde levensduur van een koffiemachine is 4.1 jaar (Consumentenbond, 2018). Dit gaat over de machines die onze klanten gebruikten voordat ze begonnen met een CoffeeBundels abonnement. De Siemens koffiemachines uit het Bundles’ abonnement gaan minimaal 7 jaar mee. Zie de tabel hieronder voor een verdeling tussen de koffie oplossingen.

Volgens de principes van de circulaire economie blijft Siemens tijdens de totale levensduur verantwoordelijk voor het koffiezetapparaat. Dat betekent dat we door efficiënt onderhoud, reparatie, refurbishment, remanufacturing en recycling meer waarde uit de apparaten halen. Gebaseerd op de gegevens van de Consumentenbond zouden koffiedrinkers 1.7 machine gebruiken in een periode van 7 jaar. Dit betekent dat iedere klant die overstapt op een CoffeeBundles abonnement 0.7 koffiemachine minder electronic waste (E-waste) achterlaat. Hiermee wordt je ecologische voetafdruk verkleint. Bovendien zorgen we dat apparaten na de levensduur worden refurbished en hergebruikt.

Percentage klanten Levensduur apparaat Vervuiling Cups
Bundles koffieabonnement Min. 7 jaar V
Nespresso 35% Gem. 4,4 jaar X
Dolce Gusto Nescafe 9% Gem. 2,5 jaar X
Senseo 27% Gem. 3.5 jaar
Volautomatische Espressomachine 17% Gem. 6,2 jaar V
Anders (piston, filter, French press, etc.) 11% Gem. 3 jaar V

Gemiddeld 2160 koffiecups bespaard op jaarbasis

Zo’n 44% van onze abonnees gebruikten hiervoor single serve koffiecups van Nespresso of Dolce Gusto. Gemiddeld drinkt een CoffeeBundles gebruiker 180 koppen FairChain koffie per maand. Iedere individu die overstapt op een CoffeeBundles bespaart hierdoor dus jaarlijks gemiddeld 2160 cupjes.

 

 

Eerlijke beloning en meer werkgelegenheid in Ethiopië
Moyee levert koffie volgens de FairChain principes. Dat betekent dat koffie niet alleen in Ethiopië wordt verbouwd, maar dat ze daar ook de bonen branden en verpakken. Daardoor ontstaat werkgelegenheid, kennis en winst en dus een long-term impact op het sociaal economische welzijn.

De 180 koppen koffie die onze klanten gemiddeld per maand drinken staat gelijk aan 1.8 kilo kilo en 21.6 kilo per jaar. De boeren waarvan Moyee inkoopt krijgen 20% bovenop de bestaande marktprijs betaald. Deze boeren produceren gemiddeld 181 kilo koffiebonen per jaar. Dat betekent dat 9 CoffeeBundles klanten samen één boer helpen aan een eerlijkere jaarlijkse beloning. Moyee helpt tevens om hun productie te verbeteren en te vergroten waardoor ze kunnen doorgroeien tot een ‘living wage’.

Verspilling tegen gaan
Wij verbinden het koffiezetapparaat met het internet via een speciale ‘slimme’ stekker, de Buddy Stekker. Dit apparaat meet het stroomverbruik en verstuurt deze informatie draadloos naar de Buddy Bridge die we verbinden met het internet modem. Via het internet wordt het stroomverbruik naar het Bundles platform verzonden. Door het inzichtelijk maken van het gebruik van de klanten middels onze slimme Bundles Buddy stekker, gaan onze klanten zuiniger om met het apparaat en wordt er minder snel koffie verspild. Tevens betaal je op die manier alleen voor datgene dat je nodig hebt.

Sustainable Development Goals

De impact van Bundles betrekt zich op Sustainable Development Goals waarbij we armoede tegen gaan en verantwoordelijk omgaan met consumptie en productie. Daarnaast gaat Bundles partnerships aan gaan met overheid (Nederland Circulair in 2050) en grote organisaties (zoals Siemens en Miele), om de duurzame transitie te versnellen. Want alleen samen komen we verder!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten over hoe een CoffeeBundles abonnement werkt? Klik dan hier.

Bekijk, lees of luister het NOS-item van 25 februari terug over de sterk stijgende vraag naar abonnementsmodellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *