Centrifugeert je wasmachine niet?

Geen zorgen! In veel gevallen kan je dit zelf oplossen

Wasmachine centrifugeert niet: 5 oorzaken én oplossingen

Wat vervelend dat je wasmachine niet centrifugeert. Wij van Bundles weten alles van wasmachines. Bij ons huur je namelijk een Miele wasmachine en wij zorgen voor het volledige onderhoud en alle reparaties. Met onze uitgebreide ervaring met wasmachines kunnen we je vast helpen.

Een wasmachine die niet centrifugeert, is een regelmatig voorkomend probleem. Hieronder vind je alle mogelijke oorzaken en oplossingen.

Wel eens gedacht om een wasmachine te huren?

Kies voor een Miele wasmachine vanaf €14,95 per maand!

Bekijk onze abonnementen

Het filter bij de pomp is verstopt of de schoep is geblokkeerd

De meest voorkomende oorzaak voor een wasmachine die niet niet centrifugeert is een verstopte pomp. Dit probleem is gelukkig makkelijk zelf op te lossen. Bekijk eerst de video hieronder om een goed beeld te krijgen van de verschillende stappen en onderdelen.

 

De stappen om dit probleem op te lossen zijn als volgt:

 1. Haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact
 2. Ga op zoek naar de pomp van de wasmachine. Je vindt hem vaak onderin achter een klepje.
 3. Heeft de wasmachine een afvoerslangetje? Plaats dan een schaal of bakje onder het voor de wasmachine en laat het water uit de afvoerslang lopen. Dit doe je door de slang uit de wasmachine te halen en het dopje los te draaien.
 4. Wanneer er geen water meer in de machine zit kan je het filter losdraaien. Controleer het filter op vuil en maak deze goed schoon.
 5. Achter het filter zit de schoep van de wasmachine. Controleer of deze naar beide kanten kan bewegen.
 6. Is dit niet het geval? Verwijder dan de voorwerpen die de schoep blokkeren.

De trommel van de wasmachine draait niet meer

Zit de stekker van de wasmachine in het stopcontact? En lijkt het display goed te werken maar draait de trommel niet? Dan is de kans groot dat de koolstofborstels van de wasmachine versleten zijn. Je kunt de koolstofborstels zelf vervangen maar daarvoor moet je wel een aantal onderdelen los schroeven. Lijkt dat je geen probleem? Bekijk dan de video hieronder:

 

Tips:

 • Haal voordat je begint de stekker uit het stopcontact
 • Zijn de koolstofborstels inderdaad versleten? Gebruik dan het typenummer van je wasmachine om de juiste koolborstels te bestellen.

De wasmachine pompt het water niet af

Blijft er water in de trommel zitten of wordt het water (niet snel genoeg) afgevoerd? Dan kan de machine ook niet centrifugeren. Een deel van de oplossing is hierboven al besproken. Je kan namelijk het filter bij de pomp of de schoep controleren op vuil en/of verstoppingen. Daarnaast zijn er nog een paar mogelijke oorzaken.

De afvoerslang is geblokkeerd

Aan de achterkant van de wasmachine zit de afvoerslang. Via de afvoerslang pompt de wasmachine het water in de afvoer. Het kan voorkomen dat de afvoerslang verstopt is. Controleer deze daarom op een knik of verstopping.

De afvoerslang zit te diep in de afvoerbuis

Wanneer de afvoerslang te diep in de afvoerbuis zit wordt het water ook niet weggepompt. Dit is gelukkig makkelijk te controleren en op te lossen. De afvoerslang mag namelijk niet dieper dan 15 cm in de afvoerbuis zitten. Vaak krijg je een plastic beugel bij de machine meegeleverd om dit probleem te voorkomen. Bekijk de video om te zien hoe je zo’n plastic beugel gebruikt.

 

 

De vaste afvoer is verstopt

De afvoerslang loopt over in de vaste afvoer. Het kan voorkomen dat de vaste afvoer verstopt is. Ook in dit geval kan het water uit de wasmachine niet weg. Controleren of dit het probleem is, is heel makkelijk. Wanneer je wat water in de vaste afvoer giet en de afvoer overloopt heb je te maken met een verstopping. Er zijn 3 manier om dit op te lossen:

 1. Kokend water door de afvoer gieten
 2. baking soda en azijn 15 minuten op de afvoer in laten werken
 3. Ontstoppingsveer gebruiken om de verstopping los te duwen

Op de pagina: verstopte afvoer wasmachine leggen we gedetailleerder uit hoe je dat doet. Een verstopte afvoer kan ook de reden zijn dat de deur van je wasmachine niet open gaat. Meer informatie daarover vind je hier: wasmachine deur gaat niet open

De inhoud van de trommel is uit balans

Moderne wasmachines verdelen het wasgoed in de trommel voordat ze beginnen met centrifugeren. Als een wasmachine niet centrifugeert kan de oorzaak zijn dat de machine de inhoud niet in balans krijgt. Er kan teveel of te weinig wasgoed in de trommel zitten. Ook kan het gebeuren dat stukken wasgoed met elkaar in de knoop raken. Verdeel in dit geval de inhoud in de de trommel opnieuw en controleer of de wasmachine weer centrifugeert.

Tot slot

We horen natuurlijk graag of deze tips geholpen hebben! Ervaar je toch nog problemen? Laat hieronder dan een reactie achter of stuur ons een email. We proberen je dan verder te helpen. Ga je toch op zoek naar een nieuwe wasmachine? Kijk dan ook eens naar een Bundles abonnement. Je hebt geen aanschafkosten en nooit meer zorgen over onderhoud of reparatie. Bekijk ook onze Miele wasmachine aanbieding, goedkope Miele wasmachine, goedkope warmtepompdroger en wasdroger aanbieding!

Wasmachine nog steeds kapot?

Kies voor een Miele wasmachine vanaf €14,95 per maand!

Bekijk onze abonnementen

Wat onze abonnees van Bundles vinden

9.1
Klantenvertellen
461 beoordelingen
Totaal oordeel 9.0
Kwaliteit apparaat 9.2
Service 8.9
Duurzaamheid 8.9
Martin / 22-05-2022 Koffie

review sterreview sterreview sterreview sterreview ster

Prima bedrijf | Prima bedrijf