Energiezuinige wasmachine, begin met besparen
Kwaliteit
Duurzaam
Voordelig
Beste service
Energiezuinige wasmachine
Met een energiezuinige wasmachine kun je geld besparen. Soms kost het je net iets meer op de korte termijn. Deze extra kosten kun je vaak ruim terug verdienen op de lange termijn. Wassen is gemiddeld verantwoordelijk voor 4% van onze energierekening. Reken voordat je een wasmachine kiest dus uit wat je kunt besparen op je energierekening.
Wat we ook niet mogen vergeten is de impact op het milieu. Zowel de productie als het gebruik van wasmachines heeft een impact op het milieu. Daarom geven we alvast een aantal tips om zuiniger te wassen:
- Kies een wasmachine die qua inhoud past bij jouw huishouden. De capaciteit/trommelinhoud mag dus niet te groot- en niet te klein zijn.
- Kies voor een energiezuinige wasmachine met energielabel A+++. Binnen energielabel A+++ zijn ook verschillen. Neem daarom gemiddeld jaarverbruik mee in de vergelijking.
- Kies voor een losse droger. Er zijn ook was-droogcombinaties beschikbaar. Daarmee kan je wassen en drogen in 1 apparaat. Die gebruiken vaak meer energie dan een losse wasmachine en droger.
- Was altijd met een volle trommel. Je maakt dan optimaal gebruik van water en energie voor iedere kilo was.
- Als je op een lage temperatuur wast verbruik je minder energie. Probeer altijd op 30 of 40 graden te wassen.
Meteen beginnen met zuinig wassen? Bekijk dan ook de Miele WKG 120 WCS!
Stroomverbruik wasmachine
Met een energiezuinige wasmachine kun je flink besparen op je energierekening. Een wasmachine met het energielabel A+++ gebruikt zo’n 20% minder energie dan een wasmachine met het energielabel A+.
A+++ is op dit moment de zuinigste energie-efficiëntieklasse. Maar er zijn wasmachines op de markt die al zuiniger zijn dan het A+++ label. Je ziet bij sommige webshops een percentage achter het label staan. Dat kan er zo uit zien: “A+++ -30%”. Het percentage geeft aan hoeveel zuiniger het model is dan het label.
Op het energielabel vind je ook het door de EU berekende jaarverbruik in kilowattuur. Dit energieverbruik baseert de EU op 220 wasbeurten die op 40 en op 60 graden worden gedraaid. Ook het wassen van halfvolle trommels wordt meegenomen in het energielabel. Een wasmachine gebruikt ook energie wanneer deze uit of op stand-by staat. Dit wordt meegenomen in de berekening.
Meteen beginnen met besparen? Bekijk onze abonnementen!
Waterverbruik wasmachine
Een eenpersoonshuishouden in Nederland gebruikt gemiddeld 46.172 liter water per jaar. Het wassen met een wasmachine is voor ongeveer 12% verantwoordelijk van ons waterverbruik.
De kosten voor water in Nederland zijn relatief laag. Een verbruik van 46.172 liter resulteert bijvoorbeeld in een rekening van € 117,- per jaar. Toch moeten we zuinig omgaan met ons water. De productie van schoon water kan niet eeuwig uitgebreid worden. Ook word er energie en chemicaliën gebruikt tijdens het zuiveren van water.
Verbruik wasmiddel
Veel Nederlanders gebruiken te veel wasmiddel tijdens het wassen. Dit wasmiddel komt terecht in het riool en is daarom zonde voor het milieu en jouw portemonnee. Je kan besparen door goed te letten op de dosering. Kijk daarom op de verpakking hoeveel wasmiddel wordt aanbevolen. Als je wasgoed niet vies is kun je zelfs minder wasmiddel gebruiken dan aanbevolen.
Nooit meer teveel wasmiddel gebruiken? Kijk dan ook eens naar wasmachines met een automatische dosering. Wasmachines van Miele met het TwinDos-systeem bijvoorbeeld. Het TwinDos-systeem is te gebruiken met alle soorten wasmiddel en wasverzachter zolang het vloeibaar is. Het zorgt voor een stuk gemak. Het handmatig toevoegen van wasmiddel en wasverzachter voor iedere wasbeurt is niet langer nodig. Daarnaast bespaar je geld en beperk je jouw impact op het milieu. Het TwinDos-systeem gebruikt altijd precies genoeg wasmiddel en wasverzachter. Een optimaal schone was, zonder verspilling dus!
Levensduur van energiezuinige wasmachines
Wasmachines gaan niet allemaal even lang mee. Een wasmachine uit het laagste segment kan ongeveer 2000 wasjes draaien. Een wasmachines uit een hoog segment kan al snel 10.000 wasjes draaien.
Voor het milieu is het belangrijk dat wasmachines van goede kwaliteit zijn. Dit bespaard grondstoffen en uitstoot van co2 tijdens de productie. Vervang bijvoorbeeld 5 wasmachines die 2000 wasjes draaien door 1 machine die 10.000 wasjes draait. Je bespaart dan 180 KG staal en voorkomt 2,5 ton CO2e uitstoot.
Het is wel zo dat nieuwe modellen steeds zuiniger omgaan met: energie, water en wasmiddelen. Te lang met een oud model wassen kan daarom ook slecht zijn voor het milieu. Gelukkig zijn verbeteringen in de energiezuinigheid van wasmachines vooral te danken aan: optimalisatie van temperatuur, rotatiesnelheid en wasduur. Dit wordt voornamelijk gestuurd door software en software kan je updaten.
Bron: Ellen Macarthur Foundation
Recyclen van wasmachines
Er zijn veel mogelijkheden om afval en grondstoffen te recyclen of te hergebruiken. Wasmachines bestaan voornamelijk uit metaal en zijn daarom relatief makkelijk te recyclen.
Vanuit de rijksoverheid wordt de recycling van apparaten gestimuleerd. Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine kun je jouw oude wasmachine daarom altijd inleveren. Winkels mogen hier geen extra geld voor vragen.
Je kunt oude wasmachines ook inleveren bij de gemeente. De opties verschillen per gemeente. Er zijn 3 mogelijkheden:
- Je kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats;
- Je kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil;
- Je moet een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).
Kijk op de website van jouw gemeente om te zien welke situatie voor jou van toepassing is.
Conclusie
Met energiezuinige wasmachines kunnen veel Nederlandse huishoudens stroom, water, wasmiddel en geld besparen. Het loont daarom om de specificaties van een wasmachine te vergelijken. Een goede manier is vergelijken op basis van jaarverbruik. Het jaarverbruik van stroom en water wordt berekent op basis van Europese richtlijnen.
Met een energiezuinige wasmachine kun je ook jouw impact op het milieu verkleinen. Door te kiezen voor een wasmachine van goede kwaliteit worden er grondstoffen bespaard. De wasmachine gaat immers langer mee. Ook ontstaat er minder CO2e uitstoot doordat er minder machines geproduceerd worden. Zorg ten slotte voor de recycling van je oude wasmachine. Wasmachines bestaan voornamelijk uit staal. Dit kan makkelijk hergebruikt worden.
Natuurlijk gebruiken we meer apparaten dan alleen wasmachines. Kijk daarom bijvoorbeeld ook eens naar onze pagina over energiezuinige wasdrogers.