Energiezuinige wasdroger, begin met besparen

Begin met zuinig en milieuvriendelijk drogen Bekijk abonnementen
wasmachine huren duurzaam

Kwaliteit

wasmachine huren duurzaam

Duurzaam

voordelig wasmachine huren

Voordelig

wasmachine huren met de beste service

Beste service

Zuinige wasdroger kiezen

Met een zuinige wasdroger kun je geld besparen. Energiezuinige drogers lijken misschien duur. Wanneer je rekening houdt met de energiekosten hoeft dit echter niet zo te zijn. Wasdrogers gebruiken veel energie.

Neem bijvoorbeeld onderstaande illustratie van Milieu Centraal. De wasdroger met het A++ label is aanzienlijk duurder. Toch worden deze kosten binnen een aantal jaar terug verdiend. Het A++ label is niet eens het meest zuinige energielabel. Er zijn ook modellen op de markt met het A+++ label.

 

wasdroger-huren-bundles-zuinig
Illustratie van Milieu Centraal

 

Wat we ook niet mogen vergeten is de impact op het milieu. Zowel de productie als het gebruik van wasdrogers heeft een impact op het milieu. Daarom geven we alvast een aantal tips om zuiniger te drogen:

 1. Kies een wasdroger die qua inhoud hetzelfde is als je wasmachine. Je zorgt er dan voor dat iedere was in één keer gedroogd kan word.
 2. Kies voor een zuinige wasdroger met energielabel A+++. Binnen deze categorie zijn ook verschillen. Neem daarom gemiddeld jaarverbruik mee in de vergelijking.
 3. Kies voor een losse droger. Er zijn ook was-droogcombinaties beschikbaar. Daarmee kan je wassen en drogen in 1 apparaat. Die gebruiken vaak meer energie dan een losse wasmachine en droger.
 4. Centrifugeer wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental, voordat het in de droger gaat. De droger hoeft dan minder hard te werken.
 5. Laat wasgoed wanneer dit kan aan een lijn drogen. Nederlanders met een wasdroger hangen gemiddeld 40% van hun was aan de lijn.
 6. Kies een automatisch programma. Dit is zuiniger dan een programma met een vastgestelde tijd.

 

energiezuinige wasdroger bundles

 

Soorten drogers en energieverbruik

Er zijn verschillende soorten drogers op de markt. De verschillen in prijs en energieverbruik tussen deze soorten zijn groot. We lichten de modellen daarom kort toe:

Condensdroger

Een condensdroger is snel, maar niet energiezuinig. Het vocht komt terecht in een condensbak. Deze moet je handmatig legen, tenzij je hem aansluit op een waterafvoer.

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger droogt langzamer dan een condensdroger maar is veel zuiniger. Een warmtepompdroger vangt vocht op in een condensbak met een warmtepomp. Een warmtepompdroger is vaak prijziger dan een condensdroger. Echter, wanneer je de droger regelmatig gebruikt verdien je de hogere prijs makkelijk terug met een lagere energierekening.

 

Miele wasmachine gebruiken

 

Afvoerdroger

Dit is een snelle droger maar is niet erg zuinig met energie. De vochtige lucht uit de droger wordt via een buis afgevoerd. Dit kan via een muur of raam. Afvoerdrogers zijn normaal gesproken relatief stil en gemakkelijker in onderhoud. Ook kreukt de was minder.

Gasdroger

Een gaswasdroger is zuinig en snel. De vochtige lucht wordt net als bij de afvoerdroger afgevoerd met een buis via een muur of raam. Naast een laag energieverbruik hebben gasdrogers nog een aantal voordelen:

 • eenvoudig onderhoud
 • minder kreuk
 • minder lawaai

Het nadeel is het geringe aanbod van gasdrogers. Daarnaast zijn gasdrogers vaak duur en is de installatie niet altijd eenvoudig.

Bron: Consumentenbond

Energielabel wasdrogers

Voor wasdrogers zijn er sinds 2012 nieuwe energielabels. De zuinigste energieklasse is op dit moment A+++. Er zijn al wasdrogers op de markt die zuiniger zijn dan het A+++ label. Daarom zie je bij sommige webshops een percentage achter het label staan. Dat kan er zo uit zien: “A+++ -30%”. Het percentage geeft aan hoeveel zuiniger het model is dan het label.

Op de nieuwe energielabels wordt ook het jaarlijkse stroomverbruik vermeld. De Europese Unie gaat bij de berekening van dit jaarverbruik uit van 160 droogbeurten per jaar. Verder is ook het sluipverbruik (stroomverbruik tijdens stand-by en in uitstand) in het jaarverbruik opgenomen. Wil je dus weten wat echt de zuinigste droger is? Neem dan het jaarverbruik mee in je vergelijking.

 

energiezuinige wasdroger energielabel

 

Levensduur van zuinige wasdrogers

Met een zuinige droger verklein je jouw impact op het milieu. De levensduur van een wasdroger heeft hier ook impact op. Een droger uit een laag segment kan ongeveer 2000 droogbeurten draaien. Een droger uit het hoogste segment draait al snel meer dan 5000 droogbeurten. Dit verschil ontstaat voornamelijk door het gebruik van duurzame materialen in drogers van hoge kwaliteit. Deze materialen slijten langzaam waardoor de droger veel droogbeurten kan draaien.

 

Energiezuinige wasdroger recyclen

 

Een lange levensduur is belangrijk omdat er daardoor minder apparaten geproduceerd hoeven worden. Er worden grondstoffen bespaard en uitstoot van CO2e tijdens de productie wordt voorkomen. Ook zijn drogers van hoge kwaliteit vaak gemaakt van duurzame materialen. Deze materialen kunnen relatief makkelijk gerecycled worden.

Bronnen:

Goed onderhoud van een wasdroger

Je kan de levensduur van een wasdroger verlengen door het apparaat goed te onderhouden. Daarnaast bespaar je energie doordat het apparaat efficiënter werkt.

Pluizenfilter

Iedere wasdroger heeft een pluizenfilter. Dit filter vangt pluizen op die vrijkomen tijdens het drogen. Dit filter gaat na verloop van tijd verstoppen. Het duurt dan langer om wasgoed te drogen en de droger gebruikt meer energie. Maak dit filter dus regelmatig schoon. In het ideale geval na iedere droogbeurt. Je kan het filter vinden in de deur of deuropening van de wasdroger. Het schoonmaken kun je zowel doen met de hand als met water. Zorg er wel voor dat het filter goed droog is voordat je hem terug stopt.

Condensbak

Condens- en warmtepompdrogers vangen het vocht van de droogbeurt op in een condensbak. Wanneer drogers niet op een waterafvoer aangesloten zijn wordt het aangeraden deze na iedere droogbeurt te legen.

Condensor /warmtewisselaar

Maak de condensor van condensdrogers en warmtepompdrogers regelmatig schoon. Dit moet ongeveer 1 keer per maand gebeuren. Haal hiervoor de condensor met bijbehorende onderdelen uit de droger en spoel het af met water. Sommige drogers geven ook met een lampje aan wanneer dit moet gebeuren.

Recyclen van wasmachines

Er zijn veel mogelijkheden om afval en grondstoffen te recyclen of te hergebruiken. Wasdrogers bestaan voornamelijk uit metaal en zijn daarom relatief makkelijk te recyclen.

 

Miele wasdroger zuinig

 

Vanuit de rijksoverheid wordt de recycling van apparaten gestimuleerd. Bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger kun je jouw oude wasdroger daarom altijd inleveren. Winkels mogen hier geen extra geld voor vragen.

Je kunt oude drogers ook inleveren bij de gemeente. De opties verschillen per gemeente. Er zijn 3 mogelijkheden:

 • Je kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats;
 • Je kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil;
 • Je moet een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).

Kijk op de website van jouw gemeente om te zien welke situatie voor jou van toepassing is.

Rijksoverheid.nl

Conclusie

Met een energiezuinige wasdroger kun je energie en ook geld besparen. Het loont daarom om de specificaties van een wasmachine te vergelijken. Een goede manier is vergelijken op basis van het energielabel en jaarverbruik. Het jaarverbruik van stroom wordt berekent op basis van Europese richtlijnen. De berekening is daarom ongeacht het merk van de droger hetzelfde.

Met een energiezuinige wasdroger kun je de impact op het milieu verkleinen. De levensduur van een wasdroger heeft hier ook invloed op. Door te kiezen voor een droger die lang meegaat worden er grondstoffen bespaard. Onnodige uitstoot van CO2e wordt ook voorkomen. Als apparaten langer meegaan hoeven ze immers minder vaak geproduceerd te worden.

 

Miele wasdroger de beste

 

Ben je zelf op zoek naar een zuinige droger? Kijk dan ook eens naar het duurzame concept van Bundles. Wij bieden duurzame en zuinige drogers aan in een voordelig abonnement. Liever een wasmachine? Kijk dan naar onze pagina over energiezuinige wasmachines

Bekijk abonnementen

Wat onze abonnees van Bundles vinden

9.0
Klantenvertellen
339 beoordelingen
Totaal oordeel 8.8
Kwaliteit apparaat 9.2
Service 8.9
Duurzaamheid 8.9
Riet Van der Sta / 02-09-2019 Koffie

review sterreview sterreview sterreview sterreview ster

Heerlijke koffie | Bundels krijgt van mij een 10.